Hírek

2009.03.31. 12:45

Sarkozy otthagyja a G20-at, ha nem teljesítik kéréseit

Nicolas Sarkozy leszögezte: nem fogadja el a hamis sikert, amely hangzatos szavakat jelent elkötelezettség nélkül. A francia elnök helyettes kabinetfőnöke közvetve megerősítette, hogy Sarkozy kivonulhat a gazdasági csúcstalálkozóról, ha a szabályozással kapcsolatos kérései nem teljesülnek.

The Times - VGO

"A fegyverkezés egyik alapszabálya, hogy nem mondjuk meg, mikor használjuk a fegyvert" – válaszolta a The Times újságírójának Nicolas Sarkozy helyettes kabinetfőnöke. Nicolas Sarkozy megfenyegette a G20 résztvevőit, hogy elhagyja az ülést, amennyiben nem fogadják el a pénzpiac szigorúbb szabályozására vonatkozó francia javaslatot.

Ha a francia elnök így tesz, azzal gyakorlatilag lerombolja a csúcstalálkozót, amelyre a házigazda Gordon Brown és Barack Obama is nagy ambíciókkal készült. Sarkozy, aki állítólag az "angolszászokat" vádolja a gazdasági válság kirobbantásával, egy globális pénzügyi felügyelő szervezetet hozna létre, ezt azonban a két angolszász ország nem támogatja. A jelek szerint Németország sem fogadná el a javaslatot és az informátorok szerint Sarkozynek éreznie kell, hogy a terv nem kivitelezhető.

Ehelyett a G20 várhatóan nagyobb együttműködést szorgalmaz majd a nemzeti pénzügyi felügyeletek között és úgy nevezett kollégiumokat vezet be a kooperáció segítésére. A brit illetékesek szerint Sarkozy azért gerjeszt konfliktust, hogy azt saját országában győzelemként mutathassa be. De – mint a lap fogalmaz – ez újabb jelzés arra, a világ gazdasági nagyhatalmainak vezetői között lévő ellentétekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva