Hírek

2009.03.29. 13:37

Szájer TGM után: lesz-e a bolsevik kutyából demokratikus szalonna?

Szájer József szerint mind a demokratikus szabadságjogok, mind pedig a független intézmények függetlensége terén visszafelé megyünk az időben; erről a Fidesz politikusa vasárnap beszélt Budapesten.

MTI

"Most eljutottunk oda, hogy elértünk 1988. március 30-ig, s innen visszafelé megyünk" - közölte a Fidesz európai parlamenti képviselője a párt 21. születésnapján a hagyományosan a Bibó Szakkollégiumban tartott ünnepségen, ahol ott volt Orbán Viktor pártelnök, a Fidesz több alapító tagja, országgyűlési képviselője, de jelen volt Stumpf István az Orbán-kormány volt kancellárminisztere és Bayer Zsolt publicista is.

Szájer József közölte: húsz évet visszamentünk az időben a független intézmények függetlenségének garantálása terén is. Mint mondta, ma azt látjuk, hogy a köztársasági elnököt, a Legfelsőbb Bíróságot, az Alkotmánybíróságot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét támadja a kormányzat, de korábban a Nemzeti Bankot, a legfőbb ügyészt is durván megtámadta a hatalom. Közölte: helyesen tették annak idején, hogy megalakították a Fideszt, hiszen szabadságot akartak ebben az országban.

"Azért hoztuk létre a Fideszt, mert a szabadságjogok eltiprását nem bírtuk elviselni" - fogalmazott Szájer József. Mint mondta, Sólyom László volt az tanárként, aki azt a demokrata felfogást közvetítette, amely arról szólt, hogy vagy segítünk magunkon és megvédjük jogainkat vagy nem érdemes mást csinálni.

A magyar néppárti EP-delegáció vezetője közölte: most látszik, hogy a szabadságjogok visszavétele, a független intézményekkel szembeni támadás hogyan vezet gazdasági és morális politikai csődhöz. Szájer József szavai szerint ma "szörnyűséges" dologgal fenyegeti a baloldal az embereket, s ez a szabad választás. Utoljára "ha jól emlékszem Grósz Károlytól hallottam ilyet a sportcsarnokban mondott beszédében, amikor azt mondta, ha választások lesznek, (...) ha itt demokrácia lesz, akkor fehérterror fog tombolni az utcán". Szájer József szerint ma már nem itt tartunk, hanem ennél még rosszabb a helyzet. Indoklásként kifejtette: jelenleg a szocialisták legfiatalabb nemzedéke azzal fenyegeti a magyar embereket, hogy káosz lesz, összeomlás lesz akkor, ha a demokrácia legalapvetőbb szabályát, a választásokat megtartjuk, és az emberek szabadon gyakorolhatják e jogukat. Szájer József szerint egészen "döbbenetes és felháborító", hogy Magyarországon azzal lehet az embereket fenyegetni, hogy a demokrácia működni fog.

Ennek kapcsán emlékeztetett Tamás Gáspár Miklós csaknem húsz évvel ezelőtti azon kérdésére, mely szerint - Szájer tolmácsolásában - lesz-e a bolsevik kutyából demokratikus szalonna. Az elmúlt napok eseménye igazolja, hogy ez olyan történelmi kísérlet, amit fel kell adni - mondta Szájer József. Azt, hogy ezt a kísérletet fel kell adni, igazolja - mondta -, hogy "jelen pillanatban az MSZP-nek az a nemzedéke szerepel le a politikai porondon, amelyik esetében (...) valami halvány remény volt arra, hogy a modern szociáldemokrácia megalapítójává válik Magyarországon, és (...) kialakulhat egy nyugat-európaihoz hasonló politikai szerkezet".

Hozzátette: ennek a próbálkozásnak a dicstelen végét látjuk. Így elmondható - szögezte le Szájer József -, hogy "bolsevista kutyából nem lesz demokratikus szalonna". A politikus szintén e kijelentés kapcsán emlékeztetett a Fidesz egyik alapítójának, Fodor Gábornak - aki jelenleg az SZDSZ elnöke - arra a szombati kijelentésére, mely szerint nincsen egység, nincs összefogás ma Magyarországon, s ez hiányzik a magyar politikából. Szájer József közölte: húsz éve sem akartak összefogni az állampárttal, így nem hiányzik az összefogás most sem. Húsz éve, 1988. március 30-án alapította meg a Fiatal Demokraták Szövetségét 37 egyetemi és főiskolai hallgató, fiatal értelmiségi Budapesten, a Bibó Szakkollégiumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva