Hírek

2009.03.04. 14:51

SZDSZ-MDF közös javaslat a választási törvény módosítására

Három változatban is benyújtotta az Országgyűlésnek az SZDSZ és az MDF közös javaslatát, amely parlamenti képviselők választásáról szóló törvényt módosítaná, a kisebb parlament érdekében.

Forrás: MTI

A szabad demokrata Magyar Bálint és Világosi Gábor, valamint az MDF-es Csapody Miklós és Karsai Péter által benyújtott javaslat három változatának közös eleme a 200 fős Országgyűlés és az egyfordulós választás. Így lerövidítenék a kampányidőszakot, és csökkentenék az erre fordított költségeket. A parlamentbe bejutás küszöbe - mindegyik változat szerint - öt százalék maradna.

Mint a kedden benyújtott javaslat indoklásában olvasható, "mindegyik változat arányosabb képviseletet tesz lehetővé, mint a jelenlegi rendszer". A javaslatot jegyző politikusok a három változatot azzal indokolják, hogy ezzel is jelezni kívánták: számukra minden megoldás elfogadható, amely a képviselők számának csökkentéséhez, az arányos képviseleti rendszer érvényesítéshez és költségkímélő megoldáshoz vezet.

Az "A" változat alapján a választópolgárok összesen száz egyéni  választókerületi és száz listás országgyűlési képviselőt  választanának meg.  Az indoklás szerint az úgynevezett "egy szavazatot kétszer  értékelő rendszerben" a listás szavazatok elosztása nem a  töredékszavazatokon, hanem a választópolgárok közvetlen szavazatain  alapulna, így a kisebb pártoknak is biztosítana lehetőséget az  Országgyűlésbe kerülésre.

A "B/1" változat szerint a választópolgárok párlistákon  választanák meg az Országgyűlésbe kerülő képviselőket, független jelöltek nem indulhatnának. A javaslat indoklása szerint az országos pártlistás választási rendszer "sokkal arányosabb, mint a rendszerváltáskor megalkotott szisztéma. A parlament összetételében jobban tükröződik a társadalom politikai vélemény- és érdektagoltsága".

A benyújtók megjegyzik: a megszűnő egyéni választókerületi képviselői funkciókat átvehetik az országos pártlistán megválasztott képviselők. A regionális választási listás rendszert tartalmazó "B/2" változat szerint a megszűnő egyéni választókerületi képviselői funkciókat a regionális pártlistán megválasztott országgyűlési képviselők vennék át. E javaslat fontos eleme - szemben az előző változattal -, hogy független képviselőjelöltek is versenyezhetnek a parlamenti mandátumokért. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva