Hírek

2009.03.05. 09:54

Tavaly még valamicskét nőtt az export

2008-ban a külkereskedelmi termékforgalom volumene – a decemberi kivitel 13 és a behozatal 17%-os csökkenése ellenére – mind az exportban, mind az importban 3%-kal meghaladta az előző évi szintet - jelentette a KSH.

Világgazdaság

A külkereskedelmi mérleg 2008-ban 24 milliárd forint (159 millió euró) passzívumot mutatott, ami 6 milliárd forint javulást jelent a 2007. évi 30 milliárd forint mérleghiányhoz képest. 2008-ban a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene – a decemberi 22 és 32%-os visszaesés ellenére – 3, illetve 2%-kal nőtt - írta a Világgazdaság.

Mind az export, mind az import decemberi csökkenésében meghatározó szerepet játszott a mobiltelefon-gyártáshoz kapcsolódó kivitel és behozatal jelentős visszaesése, ezen belül az EU-n kívüli forgalom az exportban az átlagnál jóval nagyobb mértékben csökkent, míg az importban csak töredéke volt az egy évvel korábbi forgalomnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva