Hírek

2009.03.23. 11:28

Variációk miniszterelnökre - Surányi lehet a befutó

A lapok többsége Surányi Györgyöt tartja a legvalószínűbb miniszterelnök jelöltnek. A gyakran ismétlődő nevek, például Békesi és Bajnai mellett a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Szanyi Tibor Kovács Lászlót is esélyesnek látja, a Népszabadság információi szerint pedig Glatz Ferenc is lehetséges jelöltként szerepelt az MSZP elnökségi ülésén.

VGO

Egypárti – esetleg MSZP–SZDSZ koalíciós – kormány jöhet létre, amelynek élén Surányi György volt jegybankelnök állhat – ez egyike azoknak a lehetőségeknek, amelyek Gyurcsány Ferenc szombati bejelentése kapcsán vetődtek fel – írja a VGO.

A Népszabadság információi szerint teljesen kizárt, hogy a szocialisták tárgyaljanak Bokros Lajos lehetséges miniszterelnökségéről, annak ellenére, hogy az MDF készséggel tárgyalna az MSZP-vel EP-listavezetőjéről. A lap úgy tudja, hogy a frakció sem őt, sem a szintén potenciális jelöltként megnevezett Békesi Lászlót nem támogatná. A Népszabadság értékelése szerint az eddig említettek közül Surányi György a legesélyesebb, bár a szocialisták inkább olyan jelöltben gondolkoznak, aki nem a pénzvilágból érkezik. Felmerült még Glatz Ferenc akadémikus neve is.

Itt mindent megtudhat Gyurcsány lemondásával kapcsolatban!

A Népszava a korábban említett nevek mellett leszögezi: az elnökségi ülésen már felmerült, hogy a megegyezés esélyének biztosítéka, ha a szocialisták nem saját köreikből választanak jelöltet. A lap úgy tudja, Bajnai, Békesi és Surányi is elfogadhatóak az SZDSZ számára, feltéve, hogy az MSZP hajlandó tovább lépni a reformok ügyében. A Népszava azt hangsúlyozza, hogy mind Békesi, mind Bajnai népszerűsége megcsappant a párton belül, ezért tartják a volt jegybank elnök Surányit a legesélyesebbnek.

A Magyar Hírlap értesülése liberális oldalról első helyen Surányi György volt jegybankelnököt "emlegetik", aki az MSZP-vezetés listáján is szerepel. Bokros Lajost mindkét oldalon kizárták. Felmerült még Róna Péter közgazdász, Békesi László volt szocialista pénzügyminiszter neve is. A lap úgy tudja, szóba került Kovács László uniós biztos, korábbi MSZP-elnök jelölése is. Párton belül "tartja magát a pletyka, hogy Gyurcsány uniós biztos lenne".

A Magyar Nemzet a témával kapcsolatos cikke első mondatában szögezi le: Surányi György lehet a vezetője egy az MSZP, az SZDSZ és az MDF által is támogatott kormánynak. A lap vezető szocialista informátorokra hivatkozva közli az értesülést. A források a Magyar Nemzetnek is lehetséges jelöltként említették Kisst és Gráfot, Bajnai jelölését pedig itt is kevésbé tartották valószínűnek a politikus népszerűtlensége miatt. Szanyi Tibor úgy fogalmazott, hogy ha mindenki az adórendszer átalakításában látja a kitörési lehetőséget, akkor meg kellene kérdezni a miniszterelnöki posztról Kovács László adóügyi biztost.

Ami az eddig felsorolt jelölteket illeti, Surányi György nem kommentálta a miniszterelnökségével kapcsolatos híreket. Békesi László az MTV reggeli műsorában úgy nyilatkozott: egyelőre nem fordultak hozzá ez ügyben és jelenleg nem lát olyan személyt, aki az MSZP és az SZDSZ számára is megfelelő lenne. A párton belüli jelöltek közül eddig csak Gráf József nyilatkozott, kijelentve, hogy a miniszterelnöki poszt betöltéséhez nála jobb szakemberre van szükség.

A lemondás hírei percről-percre>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva