Hírek

2009.04.23. 11:28

79 százalékos adósság, adóemelés és roncsprémium - Élesen bírálták Darlingot

Élesen bírálták az ellenzéki pártok és a londoni City köreiben az Alistair Darling brit pénzügyminiszter által tegnap előterjesztett költségvetést.

BBC News - VGO

Darling elismerte, hogy az Egyesült Királyságnak rekord magasságban, 175 milliárd font összegben kell hiteleket felvennie és az államadósság összege 2013-ra a GDP 79 százalékára nő. Ezzel az adósságszint eléri a legnagyobb értéket a második világháború óta - jelenti a BBC.

David Cameron, a konzervatívok vezetője szerint a brit gazdaságban jelenleg "teljes a zűrzavar" és "Nagy-Britannia egyszerűen nem engedheti meg magának a Munkáspárt további öt éves (uralmát)". Nick Clegg, a liberális demokraták vezetője szerint a munkáspárti kormány "évekig tartó munkanélküliségre és évtizedekig tartó adósságra kárhoztatta" az országot.

A bejelentés szerint emelik az üzemanyag és az alkoholos italok jövedéki adóját, eltörlik a legtehetősebb rétegek nyugdíjjárulék-kedvezményeit és 45 százalékra emelik a legfelső adókulcsot. A legfelső adókulcs megváltoztatását annak ellenére jelentette be Darling, hogy hogy egy a múlt évben készült jelentésben nem támogatta az emelést. A pénzügyminiszter szerint az adóemelések 2012-ig mintegy 6 milliárd font plusz jövedelmet hoznak majd.

Az így befolyó összegből a nyugdíjasokat támogatják majd és a szigetországban is bevezetik a roncsprémiumot. A tervek szerint a tíz évnél idősebb autók újra cseréléséért 2 ezer font (665 ezer forint) állami támogatás jár majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva