Hírek

2009.04.28. 19:41

A fehéroroszok ellen is hajszálon múlt a siker

Üdvözöljük a kőkorszakban! üvöltötte a Berner Zeitung hokivébéről szóló cikkének címe.

Vas András

A szerző, Daniel Germann arról értekezett, hogy oda vezetett a az nemzetközi szövetség 1998-as döntése, mely szerint 16 csapatosra bővítették az A-csoportos vb mezőnyét, hogy olyan országok is megmérethetik magukat, mint Magyarország, ahol alig több mint 500 igazolt játékost tartanak számon. Herr Germann szerint az ilyen csapatoknak semmi keresnivalójuk a tornán, az ittlétük csak degradálja az eseményt.

A berni újság munkatársa ugyan még nem merészkedett át Zürichbe, nem látta a magyar csapatot játszani, s főként nem látta-hallotta a válogatottat elkísérő szurkolókat. Akik a két vereség ellenére olyan hangulatot varázsoltak a kloteni arénába, mely előtt a nemzetközi szövetség illetékesei is megemelték a kalapjukat. Caludine, a kanadai csapattal évek óra világversenyeket járó montreali újságíró pedig egyszerűen elsírta magát meghatottságában, amikor a Kanada elleni 0-9 után ötezer magyar énekelte a Himnuszt a vesztes gárdának.

Azt már csak mellékesen jegyezném meg, hogy a harmadik csoportkör előtt négy csapat is rosszabb mérleggel állt Pat Cortina csapatánál, melynek a fehéroroszok legyőzése a középdöntőbe jutást, azaz a biztos bennmaradást jelenthette. Ehhez nagyobb bravúr szükségeltetett, mint egy éve Szapporróban az ukránok ellen: az akkori siker jutalma lett a svájci részvétel.

A realitás persze mást sugallt, a négy perc után Kaljuzsnyij emberelőnyös góljával már vezettek a beloruszok. A folytatás viszont a magyaroké volt, a fehéroroszok csak a három éve a vébé legjobb kapusának választott Mezin négy bravúrja mentette meg a góltól. Peterdi közeli lövésével szemben azonban már ő is tehetetlennek bizonyult a második harmad elején: háromezer magyar ugrott talpra örömében. Nagyobb sebességbe kapcsoltak a beloruszok, beszorult Pat Cortina csapata, ám Szuper mindent védett, így az utolsó játékrész döntetlennel kezdődött - kevesen hitték a vb előtt, hogy a csoportmeccsek utolsó húsz perce előtt még lesz sansz a továbbjutásra. S a harmad felénél még ugyanígy élt a remény, sőt, ismét Mezin védései tartották meccsben a fehéroroszokat.

Akik aztán Ugarov megugrása után öt perccel a vége előtt szertefoszlatták a magyar reményeket: Grabovszkij már az üres kapuba talált be. Kiesésről persze még szó sincs: az alsóházi rájátszás során még ki lehet vívni a bennmaradást. A csoportmeccseken mutatott játék alapján ugyanis a magyaroknak helye van az elitben. Még ha Herr Germann ezt nem is így gondolja.

Magyarország-Fehéroroszország 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)
Zürich-Kloten: 4715 néző.
Magyarország: Szuper - Svasznek, Sille, Palkovics, Fekete, Vas J.,
Horváth, Tokaji, Peterdi 1, Vas M. (1), Ladányi (1), Ennaffati, Szélig,
Jánosi, Vaszjunyin, Kovács, Ondrejcik, Kangyal, Majoross, Holéczy.
Fehéroroszország: Mezin - Rjagyinszkij, Szalej (2), Mihajlov, Kolcov,
Csuprisz, Gyenyiszov, Basko, Ugarov 1, Kaljuzsnyij 1 (2), Grabovszkij 1,
Uszenko, Kosztyucsenok, Antonyenko (1), Sztasz, Gyemagin, Antonov,
Kulakov, Kovirsin.
Kiállítások: 10, ill. 2 perc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva