Hírek

2009.04.08. 11:32

"Az IMF nem mumus" - a Fidesz sem zárkózik el egy hitelfelvételtől

Nem zárja ki Varga Mihály, hogy ha jövő tavasszal a Fidesz kormányra kerül, szükség lesz egy második IMF-hitelszerződésre.

VGO - NOL.hu

Amennyiben csak jövő tavasszal lenne a választás, drámaian szűkülne a hatalomra kerülő Orbán Viktor, illetve a Fidesz-kormány mozgástere; a 12,5 milliárd eurós IMF-hitelszerződés ugyanis épp akkor járna le. Kiszivárgott hírek szerint a Fidesz újratárgyalná a hitelcsomagot, ez viszont a 2010-es határidő miatt is csak előre hozott választás esetén segítené a fideszes válságmenedzselést - írja a Népszabadság.

Úgy tűnik, ezt osztják a Fideszhez közel álló közgazdászok, Szapáry György volt jegybankalelnök és Bod Péter Ákos volt MNB-elnök is. Kérdésünkre, hogy jövő tavasszal, ha a Fidesz győzne, szükség lesz-e egy második IMF-segítségre, Szapáry (aki 1990-93 között IMF-megbízott és irodavezető volt) közölte: "úgy tűnik, a világgazdaság mostani helyzete szerint szükség lehet egy újabb IMF-hitelmegállapodásra".

Varga Mihály, a Fidesz pénzügyi-gazdasági szakpolitikusa a Népszabadságnak azt mondta: az IMF a "végső hitelező", ha a Fidesz kormányra kerül jövő tavasszal, nyilván szeretné elkerülni, hogy a valutaalaphoz kelljen fordulnia. - De nem zárom ki, hogy a választások után szükség lesz egy második IMF-hitelcsomagra - nyilatkozta a Fidesz alelnöke, hozzátéve, "egyre nagyobb a sansza annak, hogy már a parlamenti választási kampány során fél szemmel azt kell keresni, hogy a következő kormány milyen külső forást tud találni, hogy az ország finanszírozható legyen".

A Fideszhez közel álló közgazdászok egyértelműen utaltak arra, hogy az IMF-hitel felvétele megszorításokkal jár. - De IMF-hitel nélkül még brutálisabb megszorítások jönnének. Az IMF nem mumus - fogalmazott egyikük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva