Hírek

2009.04.02. 12:27

"Az MSZP felbomlásának oka: áttért a Fidesz-modellre"

Miután a kormányfő a távozását bejelentette, a nagyon erős érzelmek felülírták a racionalitást – állítja Lengyel László a Magyar Narancsban.

Magyar Narancs

A közgazdász szerint Gyurcsány lemondása után a vezetés és maga a párt is olyan mértékben szétzilálódott, hogy azok a rövid távú ésszerűségek, amikkel egy tudatosan végiggondolt forgatókönyv számolhatott, nem működtek már.

Lengyel a lapnak úgy nyilatkozott: a politikai elit gazdaságiválság-kezelő képessége pocsék, a politikaiválság-kezelő képessége pedig egyenesen tragikus. „Az MSZP fölbomlása akkor kezdődött, amikor áttért a Fidesz-modellre, vagyis a vezérelvű politikára. Az MSZP-t az tette mindig is életképessé, hogy egy laza, platformokon, olykor talán összevisszaságokon, de semmiképpen sem hadseregszerű működésen alapuló párt” – hangsúlyozta Lengyel, majd hozzátette: Horn Gyula kifejezetten erőszakos politikus volt, de sosem volt olyan vezéri hatalma, mint Gyurcsánynak.

Szerinte Gyurcsány a saját képére formálta a pártot és a kormányt. „Olyan egyszemélyes kormányzást valósított meg, hogy annak láttán még Orbán Viktor is megnyalhatta mind a tíz ujját” – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva