Hírek

2009.04.03. 14:24

Bajnai csökkentené az SZJA-t

Ha elfogadják a kormányfőjelölt intézkedési terveit, a megszorítások mellett csökkenhet az SZJA és a munkáltatók által fizetett járulék mértéke is – írja a hirado.hu

hirado.hu/MTI/FH

A Híradó információi szerint a parlament által is tárgyalt adótervekhez képest új, könnyítéseket tartalmazó változat készül, így például további személyi jövedelemadó csökkentés várható.

Bajnai Gordon kormányfő-jelölt tervezett intézkedései már egy várható idei 5,5-6 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak.

Az áfakulcs 20-ról 23 százalékra nő és minimum 5 százalékkal emelik majd a jövedéki adót is. A munkáltatók által fizetendő járulék viszont 5 százalékkal csökken.

Bajnai Gordon válságkezelésének intézkedési terveit között szerepel továbbá, hogy megszűnne a közszférában a 13. havi fizetés, felgyorsítanák a nyugdíjkorhatár 65 évre emelését, nem fizetnék ki idén a 13. havi nyugdíj második felét és 2 évre befagyasztanák a családi pótlékot.

Bajnai csak akkor lesz kormányfő, ha a parlamenti többséghez elegendő képviselő támogatja javaslatait, vagyis legalább 193-an. A dokumentumot tegnap reggel kapták meg az MSZP-s képviselők. Az SZDSZ parlamenti képviselői szombatig kaptak határidőt, hogy aláírják a terveket, amennyiben ezt nem teszik meg, a miniszter visszalép a jelöléstől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva