Hírek

2009.04.08. 18:30

Baltikum: leminősítve

Egy fokozattal leminősítette mindhárom balti ország hitelbesorolását a Fitch. Az új besorolás tükrözi a romló gazdasági kilátásokat, melyek további nyomást helyeznek a makroökonómiai keretekre.

VGO

A leminősítés indoklásában kiemelték a zuhanó ingatlanárakat, a bankok helyzetének jelentős romlását, valamint az emelkedő munkanélküliséget -mindez együttesen szorult helyzetbe hozza a kormányokat és adósságaik törlesztésének érdekében költségvetésük jelentős lefaragására kényszeríti őket - írja a Wall Street Journal.

Az új minősítés egyben tükrözi a régió sebezhetőségét: elég a legutóbbi lett fejleményekre tekinteni, ahol a kormány bukása mellett egy a gazdaságnak egy 7,5 milliárd eurós IMF-mentőcsomagra volt szüksége.

Lettország minősítése így BB+, ami már a befektetési kategória alatt van. Észtországé BBB+, Litvániáé BBB. A Fitch mindhárom esetben a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva