Hírek

2009.04.17. 00:00

Életbiztosítást akarnak rám sózni mobilon – honnan tudják a számomat?

Rados Virág

Ha telefonszámunk titkos, és nincs benne a telefonkönyvben, akkor az adatvédelmi biztoshoz fordulhatunk – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Többek között az ilyen eseteket vizsgálja ki az ombudsman. Személyes adatainkkal, például egy titkosított telefonszámmal visszaélni ugyanis törvénysértés.

Az ombudsmannak bejelentett panaszunkban (megtehetjük írott vagy elektronikus levélben) sérelmünkön kívül jelezzük, melyik cégtől hívogatnak bennünket. Az adatvédelmi biztos felveszi a kapcsolatot a vállalkozással és a megfelelő szervekkel.

A fenti eset sajnos gyakran előfordul – teszi hozzá a jogi szakember. Lehet, hogy telefonszámunkat olyan úton szerezték meg, ahogyan álmunkban sem gondoltuk volna.

Vannak például cégek, amelyek rendszeresen végeznek közvéleménykutatást. Ilyenkor afelől érdeklődnek, mennyire vagyunk megelégedve valamelyik termékükkel. Mi válaszolunk kérdéseikre, amelyek közül általában az egyik az, felhasználhatják-e adatainkat reklámcélokra. Ha erre igennel válaszolunk, telefonszámunk tovább vándorolhat más vállalkozáshoz, amellyel a „kérdezősködő” cég a reklámját csináltatja. Igen ám, de a reklámcég másoknak is dolgozik – és a szám máris kikötött a biztosítással foglalkozó ügynöknél.

Hasonló helyzet, hogy a kérdezőbiztos megkérdezi nevünket, címünket, telefonszámunkat. Mondván, megbízója így tudja őt ellenőrizni. Ha nem bízunk az illetőben, ne áruljuk el neki adatainkat.

Különben sem tanácsos bárki idegen kedvéért megállni az utcán. Tolvajok gyakran álcázzák magukat kérdezőbiztosnak.

Rados Virág -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva