Hírek

2009.04.03. 05:00

Eltűnt a megbízott vállalkozó, futhatunk a pénzünk után

Olvasónk új bútorokat, szoba- és konyhaszekrényt csináltatott. Mindez csak félig volt kész, amikor a vállalkozó szőrén-szálán eltűnt. Kiderült, hogy a cég megszűnt.

Rados Virág

Nyilvánvalóan hibás teljesítés történt – mondja Magdus Ágnes, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-magyarországi Regionális Felügyelőségének osztályvezetője. A sértettek megpróbálhatják megtalálni a megszűnt cég vezetőjét. Be lehet ugyanis perelni őket.

A cégbíróság közölheti velünk a megszűnt társaság ügyvezetőjének nevét, volt telephelyét. Ők minden vállalkozást számon tartanak. Amennyiben a cég felszámolással szűnt meg, fel lehet venni a kapcsolatot a felszámoló biztossal. Ő szintén tudja a keresett személy nevét. Szóval érdemes egy kis nyomozást folytatni, főleg, ha sok pénzről van szó.

A bírósághoz kártérítésért és az összes járulékos költség megfizetéséért fordulhatnak. Megtörténhet ugyanis, hogy sokat kell telefonálni, netán szabadnapot kell kivenni. Márpedig a bajt a felszívódott cég zúdította a nyakukba, nekik kell felelniük a következményekért. Legjobb persze, ha a sértettek ügyvédet fogadnak – ő sok gondot levesz a vállunkról. Igaz, ez pénzbe kerül, de érdemes megfontolni: megnyert per esetén lehetséges, hogy az ügyvédi költséget is az alperesnek kell állnia.

Sokan nem fordulnak jogi szakemberhez. Sajnos a lelkiismeretlen vállalkozók pontosan ezt használják ki. Azt gondolják, tetteiknek nem lesz következményük. Az éremnek két oldala van. Amíg a megbízó nem érvényesíti jogait, a gazfickó vállalkozók sajnos szabadon garázdálkodnak. Ha viszont társadalmi gyakorlat az öntudatosság, minden másképp alakul. Vannak országok, például az Egyesült Államok, ahol az emberek készek bármikor megvédeni jogaikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva