Hírek

2009.04.04. 00:00

Félünk a szomszéd két nagy farkaskutyájától

Olvasónk kerítését rendszeresen áttöri a szomszédbeli két nagy farkaskutya. A házaspár fél, és félti kisgyermekét is tőlük. Már nem merik kiengedni a házból a kisfiút.

Rados Virág

Minden kárért, amelynek másoknak okoz, az állattartó felel – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Arról egyébként, hogy a gazda milyen körülmények közt tarthat kutyákat, az önkormányzatnak kell rendelkeznie. Neki mint elsőfokú hatóságnak joga van eltiltani a tulajdonost a szabálytalan magatartástól. Vagyis attól, hogy lehetővé tegye kutyái átszökdösését a szomszédba.

Ha sétálni visz valaki egy ebet, azt is pórázzal, szájkosárral kell tennie. Az nem kibúvó, hogy „de hiszen ez a kutya olyan szelíd”. Ösztönlényről van szó, amelynek viselkedése kiszámíthatatlan.

Amint olvasónk írta, a hatóság fel is szólította az ebek gazdáját: gondoskodjon róla, hogy kutyái ne zavarják a szomszédokat. A gazda azonban nem reagált erre, az önkormányzat két hét múlva hallgatja meg. Az érintettek kérhetnek soron kívüli eljárást. Sőt, soron kívüli végrehajtást is.

Amennyiben a gazdát szabálysértési bírsággal sújtják, és ő nem változtat viselkedésén, ismét büntetést róhatnak ki rá. Ha ezután is folytatja a jogellenes magatartást, akár el is tilthatják az állattartástól. Nem kell tehát megvárni, amíg az állatok valakiben kárt tesznek.

A kártérítés külön eljárás része lehet. A szomszédoknak a kutyák okozhattak vagyoni kárt – például tönkretehették a kerítésüket, a virágágyásukat. A félelem pedig, amelyben az ebek miatt éltek, nem vagyoni kárnak tekinthető. Ezért is követelhetnek kártérítést. Ha ez békés úton nem megy, bíróság elé vihetik az ügyet. Előtte azonban egy ügyvédi felszólítás általában megteszi a hatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva