Hírek

2009.04.14. 07:11

Háború a könyvpiacon: ellehetetlenülnek akiadók?

Elavult és a jelenlegi gazdasági helyzetben fenntarthatatlan a könyvpiacon a bizományosi rendszer, hangsúlyozzák a kis kiadók azt követően, hogy a Libri 60 százalékra növelné a bizományosi árrést - írja a Napi Gazdaság.

MTI Eco

A jelenlegi könyvterjesztési rendszer piacellenes, eljött az idő a változtatásra - mondta a Napinak Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó igazgatója, aki a múlt héten körlevelet írt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) tagjainak és azt a litera.hu irodalmi portálon nyilvánosságra is hozta.

Az állásfoglalást a Libri több kiadóhoz eljuttatott szerződésmódosítási javaslata váltotta ki, amelynek értelmében a könyvkereskedelmi vállalat a bizományosi árrést csaknem harmadával, 60 százalékra kívánja felemelni. Csordás szerint semmi sem indokolja az árrés megemelését. Az igazgató arra is emlékeztetett, hogy a környező országokban az árrés mindenütt 40 százalék alatt van. Magyarországon viszont "a terjesztők a kiadókkal akarják beruházási versenyük árát megfizettetni".

A kiadók pedig gyakran azért engednek a nyomásnak, mert attól félnek, hogy a nagyterjesztőket visszautasítva elveszítik a megélhetésük alapját jelentő megrendelőiket. A Libri kész a kérdésről tárgyalni, ami a javasolt 60 százalékból néhány százalékos engedményt is jelenthet, ám ha a kiadói oldal ezt nem fogadja el, felmondják a szerződést - reagált Walitschek Csilla, a Libri ügyvezető igazgatója a lapnak nyilatkozva, hozzátéve: a cég a kérdésben minden egyes kiadóval egyeztetni fog, jelenleg várják a visszajelzéseket. Zentai Péter László, az MKKE igazgatója szerint a Libri által kezdeményezett egyoldalú szerződésmódosítás elfogadhatatlan, üzletileg lehetetlenné teszi a kiadók működését.

A szervezet elnöksége szakmai egyeztetésre hívja a könyvkereskedő ügyvezetését, ahol a tervezet fogadtatásával és annak lehetséges következményeivel kívánják szembesíteni a céget. Az egyesület nem az árrésről akar alkudozni, hiszen szakmai és érdekvédelmi szervezetként ebben a kérdésben nem is foglalhat állást, hanem a rendszer újragondolásáról. A mai szisztéma ugyanis a kilencvenes évek elején kötött megegyezéseken alapul, ez pedig - elavultságán túl - a világgazdasági válság, valamint a magyar kiadók nehéz helyzete miatt is megérett a változtatásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva