Hírek

2009.04.06. 00:00

Helyettesítek, túlórázom, jár nekem a túlóradíj

Olvasónk váltott műszakban dolgozik kollégájával. Nyári szabadságuk alatt főnökük elvárja, hogy a másik helyett is a saját fizetésükért dolgozzanak.

Rados Virag

A munkavállalói jogokhoz ragaszkodni kell, különben elszabadul a pokol, és a munkáltató lépten-nyomon meg fogja e jogokat sérteni. A túlmunkát a munkáltatónak kötelessége kifizetni.

Téves érvelés, hogy a munkaválló a szabadsága ideje alatt úgysem dolgozik, tehát azt a két hetet tölti majd le később. Valójában a fizetett szabadság a munkavállalónak törvény szerint jár. Az a munka, amit kollégája szabadsága alatt helyettte végez, túlmunka, illetve helyettesítés.

A munkáltatónak ebben a helyzetben kötelessége gondoskodni a helyettesítésről – mondta dr. Schneider Péter ügyvéd. A helyettes lehet a kedves olvasó is. (A munkáltatónak így kényelmesebb, hiszen ha akár részmunkaidőre felvesz valakit, azt be kell jelentenie, járulékot kell utána fizetnie, stb.) Kisebb vállalkozásokban egyébként előfordul, hogy maga a főnök áll be szabadságon lévő dolgozója helyett.

A túlmunka mértékét, a túlóradíjat a Munka Törvénykönyve szintén szabályozza. Ez az összeg a rendes óradíj másfélszerese, azaz az adott időre járó munkabér plusz ötven százalék.

A túlmunkát a munkáltatónak írásban kell elrendelnie – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Törvénysértő feltételeket nem kell elfogadni.

Fontos, hogy mielőtt valaki munkaügyi vitát kezdeményez, alaposan tanulmányozza a munkaszerződését, illetve a kollektív szerződést. (Feltéve ha utóbbi van.) Minden esetben, amelyről a munkaszerződés nem rendelkezik, a Munka Törvénykönyve az irányadó. Ha viszont a munkaszerződés eltér ettől, és az érintett aláírta, ezt a dukumentumot kell alapul venni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva