Hírek

2009.04.28. 09:23

Hogyan takarított meg négy milliót a Fidesz a kormánynak?

Május helyett csak júniustól lehet 15 százalékkal kevesebb a miniszterek fizetése - az expressz parlamenti döntést a Fidesz akadályozta meg.

Népszabadság

A kormány szándékától eltérően nem szavazott tegnap a Tisztelt Ház a miniszterek fizetésének 15 százalékos mérsékléséről, mert a Fidesz és a KDNP nem járult hozzá, hogy a Bajnai-kormány első törvényjavaslatáról a házszabálytól való eltéréssel, még hétfőn megszülessen a döntés. (Ellenkező esetben a kormányfő májustól mérsékelhette volna a miniszterek fizetését.) – írja a Népszabadság.

Azért nem alakult ki konszenzus, mert a Fidesznek és a KDNP-nek már volt egy törvényjavaslata, egy 2006-os. Eszerint a 2002-es szintre - vagyis a mostaninak a felére - kell "levinni" a miniszterek, az államtitkárok és a szakállamtitkárok fizetését. A házbizottsági ülésen a KDNP azt javasolta, hogy az ellenzék indítványa legyen része a kormány előterjesztésének; a Fidesz pedig azt szerette volna elérni, hogy "alternatív javaslatként" tűzze napirendre a parlament. Miután nem született megegyezés, a parlament, feles többséggel, sürgősséggel vette napirendre a kormány indítványát, így valószínűleg május végére lesz meg a döntés, s júniustól lesz kevesebb a miniszterek zsebében.

A Fidesz így négymillió, pontosan 3 849 120 forintot "spórolt" a kormánynak, mivel Bajnai Gordon mellett tizenkét miniszter és két tárca nélküli miniszter dolgozik. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a miniszterek alapfizetése 1 296 300 forint, mely a 15 százalékos csökkentés után 1 101 855 forint lesz; járulékokkal együtt a havi megtakarítás tehát 256 608 forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva