Hírek

2009.04.24. 16:05

Köztiszteletben állt, mégis lehullott az orosz főkém feje

Dmitrij Medvegyev eltávolította állásából a legnagyobb titkosszolgálati szervezet, a GRU vezetőjét. Valentin Korabelnyikov tábornok 1997 óta igazgatta a titkosszolgálatot, az orosz médiajelentések szerint a kormánnyal való konfliktusa vezethetett elbocsátáshoz.

VGO

A köztiszteletben álló, 63 éves kémfőnök az egyik "legnagyobb fej", amely lehullott, mióta Dmitrij Medvegyev átvette az elnöki posztot Vlagyimir Putyintól. A Kreml nem adott magyarázatott a kémfőnök eltávolítására, de az orosz sajtó szerint Korabelnyikov összekülönbözött a védelmi miniszterrel, a szervezet átalakításával kapcsolatban.

Az orosz vezetés a haderő átalakításán dolgozik, a folyamat kapcsán több tábornokot elbocsátanak, a hadsereg létszáma pedig 1,1 millióról 1 millióra csökken. Az ellenzéki kommunista párt illetékese szerint Korabelnyikov eltávolítása súlyos csapás az orosz haderőre és nemzetbiztonságra is.

A főkém 1997 óta állt a GRU szervezet élén, amely legnagyobb orosz titkosszolgálati csoport. Kisebb partnerével, az SVR-rel ellentétben nincs weboldala vagy szóvivője. A GRU munkatársai az egész világon dolgoznak és több ezren tevékenykednek Oroszországon belül is, számos tagot a tavaly grúziai hadművelet idején is mozgósítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva