Hírek

2009.04.06. 14:37

Lendvai vállalhatónak tartja a 2006 utáni időszakot

A szocialisták frissiben megválasztott pártelnöke szerint a megszorítások legfájdalmasabb része a 13. havi nyugdíj megvonása lesz

hirado.hu

Lendvai Ildikó a legnehezebb és legfájdalmasabb megszorító lépésnek nevezte, hogy valószínűleg a mostani 13. havi nyugdíj korábban tervezett "beolvasztására" sincs mód. Az MSZP vasárnap megválasztott új elnöke erről a Nap-keltében beszélt hétfő reggel.

Videó: Kereszttűzben Lendvai Ildikó

Mint mondta, az új kormány válságkezelési programja biztosan nem fog teljes egészében befejeződni 2010-re. Azonban a legnehezebb, legkeserűbb, leggyorsabb - és talán a gazdaságélénkítő - lépések is elkezdődnek, tette hozzá.
   
Az előre hozott választásokkal kapcsolatban úgy vélekedett: természetes és normális, ha a válságkezelő lépéseket az emberek különböző konstrukciókban képzelik el. "Az, hogy vasárnap tüntetés volt (...), azt én egy normális dolognak érzem. Nem nemzetárulás azt hinni, hogy az előre hozott választás a jobb, és nem nemzetárulás ennek az ellenkezőjében hinni. Én (...) az ellenkezőjében hiszek" - fogalmazott.
   
A Medgyessy-kormány 100 napos programjával kapcsolatban úgy fogalmazott: utólag hibának látszik, akkor azonban a világgazdaság felívelő periódusban volt. "Mindenki azt hitte, hogy megvan a fedezete; nem védem, nem volt meg" - mondta. Hibának nevezte, hogy a szociális túlköltekezést nem tudták megakadályozni 2006 előtt, az ez utáni időszakot viszont - mint fogalmazott - vállalja.
   
Arra a felvetésre, hogy meddig fog tartani pártelnöki mandátuma, úgy reagált: ez körülbelül egybeesik a párt jogrendszere szerinti rendes határidőkkel. A kormánytagokkal kapcsolatban kiemelte: tiltólista nincs, alkalmassági lista viszont van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva