Hírek

2009.04.29. 09:55

Ma belecsapnak a húrokba a tengerentúlon

Belecsapnak ma a húrokba a tengerentúlon, hisz délután lát napvilágot az előzetes első negyedéves amerikai GDP adat, ami továbbra sem adhat okot túl nagy optimizmusra még akkor sem, ha esetleg jobb lesz a vártnál, mint ahogy néhány makroadatnál azt láthattuk az elmúlt hetekben - írja a Cashline iránytűje.

VG Online

De estére is bőven maradnak izgalmak, hisz magyar idő szerint 20:15-kor jelenik meg a Fed kamatdöntő ülésének eredménye, ahol a kvázi zéró szinten álló irányadó kamatrátán változtatni ugyan nem fognak, de újabb meglepetéssel rukkolhat elő a Fed tanácsa, hogy milyen módon és eszközökkel kívánja élénkíteni a pénzpiacokat és a gazdaságot.

Ebbe bőven beleférhet egy újabb likviditásfokozó akció, bár már ezeket sem kellene túlzásba vinnie az amerikai jegybanknak, hisz így is óriásira duzzadt a mérlege különféle értékpapíroktól, persze cserébe dollár százmilliárdokat pumpált a pénzpiacokba, amit aztán valahogy ki is kell szívni onnan időben, mert ha nem, könnyen lábra kaphat az infláció. Ezzel pedig ki is alakulhat a következő hónapok egyik kulcstényezője is.

A Fed szerint 6 nagybank esetében szükséges további tőkeemelés a stresszteszteket látva, ugyanakkor többségük meg tudja azt oldani vagy magántőkéből, vagy a korábban kibocsátott elsőbbségi részvények törzsrészvényekre konvertálásából.

Ettől függetlenül "tisztábban" csak jövő héten fogunk látni, hisz akkor teszi közzé az amerikai kormányzat a végleges eredményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva