Hírek

2009.04.20. 10:16

Matolcsy: Ne a kiadáscsökkentés legyen az első lépés!

Matolcsy György szerint a válságkezelés legfontosabb kritériuma a bizalom, ezen a téren áll a legrosszabbul az új kormány. A Fidesz gazdasági szakértője szerint Bajnai Gordon kormánybiztosként és miniszterként is bizonyította, hogy nem ért a feladatához.

Népszabadság

Minden válság kezelésének legfontosabb kritériuma a bizalom. Ez alapulhat a korábbi időszakban bizonyított szakértelmen. Nos, itt áll a legrosszabbul a Bajnai Gordon vezette kormány. A miniszterelnök személye határozza meg a kormánya megítélését.

Bajnai Gordon előbb mint kormánybiztos, majd mint miniszter bizonyította, hogy nem ért a feladatához, a rá bízott fejlesztési, növekedési és munkahelyteremtési forrásokat rosszul használta fel – szögezte le Matolcsy György a Népszabadságnak adott interjújában.

A Fidesz gazdasági szakértője úgy vélte: minden felmérés szerint közvetlen kapcsolat van az alacsony foglalkoztatási ráta és a magas adóterhelés között. A szlovákok a 16 százalék körüli munkanélküliségüket csökkentették 8 százalékra az egykulcsos adóval, és a többi országban is ilyen folyamatok játszódtak le. Több legális munkahelyhez radikális adó és járulékcsökkentésre van szükség.

Hozzátette: nem a kiadások csökkentése az első lépés, bár óriási megtakarításokat kell elérni az államháztartásban. Az egyensúly 3000 milliárd forintos javítását azonban javarészt - nagyságrendileg a kétharmadára rúgó mértékben - a bevételek növelésével kell fedezni, az pedig csak növekedésből, azaz újabb munkahelyekből, beruházásból állhat össze.

"Abból, hogy a magyar állam többet költ másoknál a szociális kiadásokra, én arra következtetek, hogy egy gyors és hatékony adó- és járulékreformra van szükség" – jelentette ki Matolcsy

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva