Hírek

2009.04.30. 14:23

Miért nem állítja meg a határellenőrzés a sertésinfluenzát?

A sertésinfluenza világszerte továbbterjed, a Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) 5-ösre emelte a riasztást. Számos ország szigorúbb ellenőrzést vezetett be a Mexikóból érkező utasok esetében, az amerikai határt viszont nem zárták le. A szakértők szerint ha a vírus kiterjedt eredeti kiindulópontjából, akkor a határzár nem hatékony.

TIME - VG Online

A WHO tegnap emelte újabb fokozattal, 5-ös szintre a sertésinfluenza riasztást. A vírus Mexikón kívül már Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban és Izraelben is jelen van, a fertőzöttek száma világszerte 148.

Mexikó után a legsúlyosabban érintett ország az Egyesült Államok: tíz államban 90 esetben igazolták a H1N1 vírus jelenlétét. Barack Obama elnök óvatosságra intette a lakosokat és felvetette az iskolák ideiglenes bezárásának lehetőségét. Több ország erősebben reagál az alakuló járványra: Franciaország javaslatot tett az EU és Mexikó között közlekedő légijáratok szüneteltetésére, Japán nem ad vízumot a mexikói utasoknak, Argentína és Kuba nem közlekedtet járatokat Mexikóba - írja a TIME.

Nem így az Egyesült Államok: szerdai kongresszusi meghallgatásán Janet Napolitano belbiztonsági miniszter a kérdésekre úgy válaszolt: az amerikai hatóságoknak nem áll szándékukban a mexikói határ lezárása. Az ok: a vírus már elhagyta Mexikót, így az onnan érkező utasok kizárása nem jelent védelmet.

A felmérések szerint a nemzetközi légiforgalom korlátozása olyan óriási veszteségekkel jár, amelyek nem ellensúlyozhatják az esetleges eredményeket, mivel a vírust nem lehet a végtelenségig távoltartani. Ezt támasztja alá egy 2006-os tanulmány is, amely a szeptember 11-i terrortámadások utáni lecsökkent légiforgalom influenzára kifejtett hatását vizsgálta. A vizsgálat szerint a légiutasok számának csökkenése ugyan hetekkel későbbre halasztotta az influenza árvány kitörését, de összességében nem csökkentette annak hatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva