Hírek

2009.04.01. 16:55

Nefertiti eddig soha nem látott arca - Fotó

Német kutatók az orvostudományban használt komputertomográfos vizsgálattal fedezték fel, hogy a legendás egyiptomi királynő mellszobrát – bizonyára valaki kérésére – jelentősen átalakították.

AP - VGO

Dr. Alexander Huppertz, a berlini Charite kórház képalkotó módszerekkel foglalkozó laboratóriumának munkatársa fedezte fel Nefetiti két arcát. A szakértők CT vizsgálatot alkalmaztak a világhírű mellszobron, amely kiderítette: a szemmel látható felszín alatt egy másik kifaragott arc rejlik – idézi a Radiologyban megjelenő tanulmányt az AP.

A királyné arcát először kőből mintázták meg, de a szobor később stukkóborítást kapott. A most felfedett eredeti szobor orrán egy kis kiemelkedés látható, a száj mellett pedig hangsúlyosak a ráncok. Mindez arra utal, hogy 3 300 évvel ezelőtt Ekhnaton fáraó feleségének szobrát úgy alakították át, hogy a megrendelőt a valóságnál szebbnek mutassa.

A szobrot már 1992-ben is megvizsgálták, de az akkori kezdetleges berendezés nem érzékelte a stukkó alatt mindössze 1-2 milliméterrel rejtőző kőarcot.

A Nefertiti szobráról készült kompozit képet megnézheti itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva