Hírek

2009.04.15. 16:02

Pénteken alakulhat meg a kormány - vasárnapra kész a program

Az új kormány várhatóan pénteken tartja alakuló ülését, vasárnap pedig már véglegesítheti a válságkezelő programot. Az új miniszterek parlamenti esküjüket 20-án tehetik le.

MTI

Az MTI információi szerint átalakítják a miniszterelnöki kabinet jelenlegi struktúráját, amelynek részéként létrehozzák a "válságkezelő program végrehajtását felügyelő kormánybiztos" posztját. Ez közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik majd, és egyéb kiemelt szakpolitikai ügyekkel is fog foglalkozni.

Az új miniszterelnök pénteken kormányának első ülésén ismerteti a válságkezelő program részleteit is, amelyről első olvasatban tárgyalnak is a kabinet tagjai.

Bajnai Gordon a bizalmatlansági indítvány keddi vitájában jelentette be: azt vállalja, hogy megválasztott kormányfőként a válság gyorsabb tempója miatt a legrövidebb határidőkhöz tartja magát, és a héten már a nyilvánossággal is megismerteti a programja részleteit. Ennek négy fő célja van:  az azonnali válságkezelő lépések megtétele, az egyensúly visszaállítása, a gazdasági növekedés újbóli beindítása és a bizalom visszaszerzése - sorolta.

A bizalmatlansági indítvány elfogadásával megszűnt a kormány megbízatása, de az alkotmány szerint az új kabinet megalakulásáig a régi hivatalban marad, a miniszterek gyakorolják hatáskörüket, de nemzetközi szerződést nem köthetnek, rendeletet pedig csak halaszthatatlan esetben alkothatnak.

Az új miniszterelnök a szavazás után kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatását, majd a köztársasági elnöknél a tárcavezetők és az államtitkárok kinevezését. A törvények szerint a kinevezés után a kormány megalakul, így ha a miniszterjelöltek Sólyom Lászlótól péntekig megkapják a kinevezési okmányukat, akkor aznap hivatalosan is megtarthatja alakuló ülését az új kabinet. Az MTI úgy tudja, a pénteki kormányülés eleje sajtónyilvános lesz, és közös fénykép készül az új kabinetről.

A héten vasárnap is összeül a kormány, akkor már véglegesíthetik a válságkezelő programot, amelynek elemeit be is jelenti Bajnai Gordon az ülés után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva