Hírek

2009.04.21. 15:57

Sokmilliós GVH-bírság Csányinak és Leisztingernek

Tizenhétmillió forintnyi bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal Csányi Sándor és Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó cégekre

VGO

Tizenhétmillió forint bírságot rótt ki ma a Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Bonitás 2002 Kft.-re, tízmillió forintot pedig a Tendre Takarmányipari Kft.-re  a Gazdasági Versenyhivatal fúziós engedélyezési kérelem elmulasztása miatt.

A Tendre ma 50 százalékban a Bonitás, 50 százalékban a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás Nyrt.  tulajdonában van. A Tendre két évvel ezelőtt szerződést kötött a felszámolás alatt álló Bábolnai Takarmányipari Kft. ingatlanainak, eszközeinek bérletére és védjegyei használatára, de ehhez nem kérte a GVH hozzájárulását.

A Bonitás az 50 százalékos tulajdonrészt később szerezte meg, de a kérelmezést szintén elmulasztotta. A GVH ma a bírság kiszabása mellett utólag zöld utat adott az összefonódásoknak.

Korábbi részletek itt olvashatók!

A Bonitás 2002 Zrt. jogi képviselőjének álláspontja szerint a Bonitás 2002 Zrt-vel szemben hozott határozat valamennyi rendelkezése (beleértve a bírságot is) jogszerűtlen, az ellen az illetékes Bíróságnál  jogorvoslattal fog élni a társaság - áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében. A Bonitás 2002. Zrt. nem osztja a Versenyhivatal álláspontját a fúziós engedélyezési kérelem elmulasztása kapcsán. A Bonitás 2002 Zrt. a Tendre Kft-ben történt tulajdonszerzése előtt állásfoglalás iránti kérelemmel fordult a GVH-hoz, és a konkrét jogeset kapcsán kérte ki a véleményét, hogy a tulajdonszerzés engedélyköteles-e. A GVH jogi osztálya azonban nem adott egzakt választ a kérdésére (nem mondta ki egyértelműen, hogy a tulajdonszerzés engedélyköteles), majd most az engedélykérés elmulasztása miatt jelentős bírságot szabott ki, bár a bírság összegét az eredeti – kiszabni kívánt - összeghez képest több millió forinttal csökkentette. A Bonitás 2002 Zrt. jogi képviselője szerint a GVH Versenytanácsának határozata megalapozatlan, a bírság összege indokolatlan, ezért a Bonitás 2002 Zrt. az írásos határozat kézhezvételét követően jogorvoslatért bírósághoz fordul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva