Hírek

2009.04.29. 08:15

Újabb friss hírek a sertésinfluenzáról és a magyarországi helyzetről

VG Online

A parlament egészségügyi bizottsága ma tárgyal az új, vélhetően három komponensű (sertés, madár és szokványos influenza) új humán influenza által okozott járványról. A ragályos fertőzés emberről emberre terjed, ám nálunk egyelőre nem igazolták a vírus jelenlétét a vizsgálatok az e gyanúval kórházba kerülteknél.

Ám megerősítették a repülőtéri biztonsági szolgálatot, ezért 25 szakembert képeznek ki a Mexikóból, illetve az A/H1N1 Kalifornia vírusfertőzéssel érintett országokból hazánkba érkező utasok fogadására. Egyelőre nem szereltek föl a test hőmérsékletét vizsgáló érzékelő berendezéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hármasról négyes fokozatra emelte az influenzavírus miatti riasztást, mivel a kór emberről emberre terjed.

Akkor emelik a fokozatot akár a maximális, hatos szintre, ha tömegessé válik a fertőzés az egyes országokban. Várhatóan még e héten hozzájut hazánk a védőoltás gyártásához szükséges vírustörzshöz, s, 8-12 héten belül megkezdődhet a védőoltás gyártása az Omninvest Kft.-nél. Jakab Zsuzsanna, az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója lapunknak kijelentette: két gyógyszer – a Tamiflu és a Zanamivir – hatásos az A/H1N1 vírussal fertőzöttek kezelésére.

Az egészségügyi miniszter szerint hazánkban megfelelő mennyiségű állami gyógyszerkészletet tárolnak az esetleges betegség kezelésére. Tegnaptól működik a szaktárcánál az ingyenesen hívható információs zöldszám: 06-80-204-217.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva