Hírek

2009.04.08. 12:40

Visszakozik az afgán elnök a női egyenjogúság ügyében

Hamid Karzai a múlt héten még lesöpörte az asztalról azokat a nyugati véleményeket, melyek szerint a nemrég bevezetett siíta törvény visszalépést jelenten a nők egyenjogúsága terén Afganisztán számára.

Reuters - VGO

A parlament már elfogadta, de még nem lépett hatályba az a törvény, amely eltérő bánásmódot ír elő a kisebbségi siíta népesség tekintetében. A törvény óriási nemzetközi felháborodást váltott ki, Barack Obama taszítónak nevezte, mivel az korlátozná a nők egyenjogúságát. Hamid Karzai ekkor még félreértésnek nevezte a külföld reakcióit, mostanra azonban változtatott álláspontján.

Mint arról a Reuters beszámol, az afgán elnök bejelentette: az igazságügy miniszter részvételével tárgyalják meg a jogszabályt, amelyet módosítanak, ha arra jutnak, hogy nem felel meg az ország alkotmányának.

A siíták a lakosság 15 százalékát alkotják a szunnita többségű Afganisztánban. A most elfogadott jogszabály ellen többek között a NATO emelt kifogást, mivel az többek között legalizálná az erőszakot a házasságban. A szunnita, iszlámista vezetés 2001-es bukása óta jelentősen javult a nők helyzete Afganisztánban: A korábbi gyakorlattal ellentétben az elmúlt nyolc évben már dolgozhattak, iskolába járhattak és férfi rokon kísérete nélkül hagyhatták el házaikat az afgán nők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva