Hírek

2009.05.28. 11:29

11 milliárd köbméter gáz parkol Ukrajnában

Folyik a svájci bejegyzésű RosUkrEnergo Ukrajnában tárolt, ám hozzáférhetetlenné tett 11 milliárd köbméter gázának az ügye.

VG

Mivel a cég az év eleji orosz–ukrán gázvita rendezése során kiszorult az ukrajnai gázszállításból, -tranzitból, sőt, az ott tárolt gázához sem fér hozzá, nem tudja teljesíteni hosszú távú szállítási kötelezettségét sem. Az EMFESZ Kft., amely – most már csak elvben – 2015-ig vár tőle évi hárommilliárd köbméter közép-ázsiai földgázt, már más forrást talált.

A hazai gázpiac mintegy ötödét lefedő kft. április végén tulajdonost is váltott, a svájci RosGas kezébe került. Az ügyletet a kft. ügyvezető igazgatója, Góczi István egy korábbi felhatalmazás alapján hajtotta végre.

 

Ám eljárását az előző tulajdonos Mabofi Holding jogszerűtlennek tartja, és perel. A Mabofi ugyanúgy Dmitro Firtas ukrán üzletember csoportjához, a Group Dmitro Firtashhoz (Group DF) tartozik, mint az állítólag gazdacsere előtt álló RUE is. A csoport vezérigazgatóját, Robert Shetler Jonest a RUE helyzetéről, terveiről és az EMFESZ-szel való kapcsolatáról kérdeztük.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva