Hírek

2009.05.18. 14:00

220 magyar fiatal készül a 2010-es ifjúsági olimpiára

Jelenleg 220 fiatal magyar sportoló készül az első nyári ifjúsági olimpiára, amelynek Szingapúr ad otthont 2010 augusztusában, és ahol 26 sportágban rendeznek egyéni, illetve csapatversenyeket.

mti

A 4 és fél milliós városállam 2007-ben kapta meg a lehetőséget a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, amikor is a kilenc jelentkező - benne Debrecen - közül a legjobbnak bizonyult, a legvégén Moszkvával szemben megnyervén a NOB-szavazást.

A 14-18 évesek ötkarikás csúcstalálkozóján - amint az a Magyar Olimpiai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott - 201 aranyérmet osztanak ki, és a felnőtt olimpiákéhoz képest csökkentett program szerint országonként egyéniben összesen legfeljebb 70 fiú és lány indulhat.

A négy csapatsportban - labdarúgás, kézilabda, gyeplabda, röplabda - öt földrészről egy-egy együttes vehet részt, magyar szempontból sajnálatos, hogy a vízilabda nincs műsoron, de például a női kézilabda-válogatottnak van esélye kijutni Szingapúrba.

Schmitt Pál MOB-elnök emlékeztetett rá, hogy az ifjúsági olimpia ötlete Jacques Rogge NOB-elnöktől ered, az ő kezdeményezésére valósulnak meg a fiatalok négyévenkénti ötkarikás versenyei. A Magyar Olimpiai Bizottság első embere szerint rá is fér az olimpiai eszme terjesztésére a "polírozás", a megújulás, és éppen a korosztályos olimpia segítheti ezt kiválóan, amely a sport, a kultúra és a nevelés sajátos ötvözetével a népek közötti világméretű megértést is szolgálhatja. Az I. nyári ifjúsági olimpián összesen 3600 sportoló vehet részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva