Hírek

2009.05.14. 16:46

A NASA űrsiklót készít fel, de reméli, hogy nem fog repülni

Az űrkutatási hivatal a Kennedy Űrközpontban startra készre állítja az Endeavourt, de reméli, hogy nem lesz szükség az elindítására. Ennek az űrsiklónak ugyanis az Atlantis legénységét kellene kiszabadítania, ha az űrhajósok nem juthatnak vissza.

Reuters - VG Online

A NASA a Columbia 2003-as tragédiája óta vezetett be szigorúbb biztonság intézkedéseket az űrsikló programok kapcsán. Az Atlantis projekt ráadásul különleges: az űrsikló legénysége a Hubble űrteleszkópot javítja meg. Mivel a berendezés más pályán mozog, az Atlantis semmiképp nem mehet értük. Az űrkutatási hivatal ezért vészforgatókönyvet dolgozott ki arra az esetre, ha az űrhajósók ott ragadnának Hubble-on – jelenti a Reuters.

A NASA szóvivőjének közlése szerint éveken keresztül dolgoztak a biztonsági akció előkészítésén. Ennek eredményeképpen az Endeavour akár hétfőn az űrbe indulhat egy négyfős csapattal és hét plusz hellyel, amelyen az Atlantis legénysége foglalhat helyet a visszaúton.

Ha szükség lenne az Endeavourre, az asztronauták a berendezés robotkarját használnák az Atlantisszal történő összekapcsoláshoz. Három űrsétára lenne szükség ahhoz, hogy az Atlantis csapata biztonságosan átjusson az Endeavourre. Mielőtt visszaindulnának, ellenőrzik, hogy a magára hagyott Atlantis a Földről is irányítható. Ezután a NASA szakemberei irányítanák vissza az Atlantist, amely egy lakatlan területre csapodva fejezné be pályafutását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva