Hírek

2009.05.28. 09:40

A prostituáltak klienseit is büntetnék a jogvédők

Skandináv mintára a prostituáltak klienseit büntetnék civil szervezetek. Szerintük így lehet hatékonyan küzdeni a szexuális kizsákmányolás ellen. A politikusok viszont a legalizálás irányába mozdulnának - derült ki egy kutatásból.

Népszabadság

Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Izlandon évek óta azt büntetik, aki tiltott szexet vásárol. Hasonló szabályozást vezettek be Nagy-Britanniában: 2008 ősze óta bűncselekményt követ el, aki kiskorú prostituálttal köt üzletet, vagy olyannal, aki emberkereskedelem áldozata, esetleg kényszerítették arra, hogy prostituáltként dolgozzon. És mivel a kliensek nem tudhatnak semmi biztosat a prostituáltak előéletéről, minden esetben kockáztatnak, akár a börtönt is.

Ezek az országok élen járnak az emberi jogok érvényesítésében – mondta a Népszabadságnak Szil Péter pszichoterapeuta, a Stop-Férfierőszak Projekt munkatársa. Hozzátette: Svédországban a törvény hatására a prostitúció vissza is szorult, illetve kivonult más országokba. Szerinte nálunk is a keresletre kellene koncentrálni, mert ez hozza létre a kínálatot, a klienseket kellene büntetni és felvilágosítani arról, hogy amit tesznek, az erőszak egyik formája.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva