Hírek

2009.05.20. 07:15

Az OTP nem sokra ment a leányaival

A jelentős ukrán veszteséget, illetve néhány külföldi leánybank mérsékelt eredményét a DSK, az OBH és a CKB jó teljesítménye csak ellensúlyozni tudta, így a külföldi leánycégek hozzájárulása az OTP csoport eredményéhez a tavalyi 30 százalékról gyakorlatilag nullára csökkent - derül ki az OTP Bank kedden publikált gyorsjelentéséből.

MTI Eco

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentés szerint a külföldi leánycégek részesedése a hitelportfolión belül 51, a betéteken belül 40 százalék volt március végén. A teljes megképzett hitelkockázati költség mintegy 78 százaléka ugyanakkor a külföldi leánybankokhoz kapcsolódik. A válság hatásai a jelentés szerint minden országban éreztetik hatásukat.

A DSK Csoport ilyen körülmények között is kimondottan jó eredményt ért el: bruttó hitelállománya éves szinten 40 százalékkal, betétei 22 százalékkal bővültek, 7,4 milliárd forintos adózott eredménye azonban éves szinten 3 százalékos visszaesést mutat, ami döntően a jelentősen emelkedő kockázati költségek következménye. Az ukrán leánybank 9 milliárd forintot meghaladó veszteséget könyvelt el, mindenekelőtt a jelentős kockázati költség következményeként, amit sem a stabil, éves szinten 74 százalékkal növekvő nettó kamatbevételek, sem a szigorú költséggazdálkodás nem tudott ellensúlyozni. Az éves szinten jelentős, 46 százalékos hiteldinamika nagyrészt a helyi deviza gyengülésének a következménye.

Az OTP további eredményeiről itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva