Hírek

2009.05.11. 09:58

Bal-jobb harc az EU-ban: Barroso újabb öt évre?

Az Európai Parlament azt szeretné, ha a bizottság következő elnökének kiválasztása már a lisszaboni szerződésben lefektetett szabályok alapján történne. Ez azt jelentené, hogy a nemzeti kormányok csak a júniusi EP-választások eredményét figyelembe véve és az új parlament vezetőivel való egyeztetést követően tennék meg javaslataikat a posztra.

VG

Óhaját az EP Jean-Luc Dehaene belga képviselő erről szóló jelentését elfogadva nyilvánította ki, tekintettel arra, hogy a lisszaboni szerződés legkorábban csak jövőre lép életbe. Mint ismert, Írország egy második referendumon dönt majd az okmányról, és azt még Németországban is jogi viták övezik.

A jelenlegi szabályok szerint nincs szükség parlamenti konzultációkra a bizottsági elnök jelöléséhez; a döntés hagyományosan zárt ajtók mögött, politikai alkudozások során dől el. A tagállamok már meg is egyeztek abban, hogy az új elnökjelöltet június közepi csúcsértekezletükön nevezik meg.

A mostani erőviszonyok mellett az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a portugál konzervatív José Manuel Barroso újabb öt évre mandátumot kaphat az EU végrehajtó testületének vezetésére. Az EP néppárti frakciója már jelezte, hogy várható választási győzelmük esetén Barrosót támogatják. Esélyeit tovább növeli, hogy a szocialistáknak nem sikerült alternatív jelölttel előrukkolniuk – bár az Európai Szocialista Párt vezetője, Poul Nyrup Rasmussen minapi nyilatkozata szerint nem adják fel –, és közülük többen is hajlandók lennének Barroso mögé állni, ha a portugál több szociális elemet visz programjába.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva