Hírek

2009.05.13. 08:31

Cafeteria: béren kívül 200 ezret visz haza a dolgozó

Bár a munkavállalók elkötelezettségét hosszú távon nem növeli a cafeteria (választható béren kívüli juttatások rendszere) bevezetése vagy működtetése, a megtartásukhoz nagymértékben hozzájárulhat – többek között erre világított rá a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. trendelemzése, amely az Átfogó kompenzációs kutatás 2006–08 adatai alapján vizsgálta többek között a céges juttatásokat.

VG

Az is kiderült, hogy a részt vevő 105 vállalat közül volt olyan, amely 2002-ben vezette be a cafeteria-rendszert, a többség azonban 2006-ban. A cafeteriás cégek tizede pedig tavaly tette rugalmassá a juttatási rendszerét. A legfrissebb – 2008-ra vonatkozó – adatok alapján a résztvevők több mint negyven százaléka nyújtja béren kívüli juttatásait cafeteria-rendszer keretein belül, ugyanakkor a felmérésben szereplő összes vállalat valamilyen fix juttatást biztosít az alkalmazottaknak.

A felhasználható keretösszeg meglehetősen széles skálán mozog: a dolgozók évi 84–720 ezer forint erejéig választhatnak a cafeteria elemei közül. A vállalatok több mint egyharmada a szervezeti szint alapján alakítja ki az összeghatárt. A vezetői (menedzser) beosztásban lévők felhasználható kerete 2008-ban átlagosan 416 ezer forint volt, míg a beosztottaké ennek kevesebb mint fele: 205 ezer forint.

További részletek a béren kívüli juttatások adásának gyakorlatáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva