Hírek

2009.05.08. 14:07

Csak az egység hiányát demonstrálta az általános sztrájk

Csak az egység hiányát mutatja a LIGA Szakszervezetek péntekre meghirdetett magyarországi általános sztrájkja, írta pénteken az egyik osztrák napilap.

MTI Eco

Csütörtökön estig csak egy dolog volt biztos a munkabeszüntetéssel kapcsolatban, az, hogy a LIGA és a VDSZSZ elnökségét "perszonálunióban" betöltő Gaskó István áll az élén. Hogy ki fog csatlakozni hozzá, azt nem lehetett tudni, állapította meg Die Presse "Magyar szakszervezetek ráklépésben" című cikke.

Az általános sztrájkra szóló felhíváshoz a LIGA és a Munkástanácsok Országos Szövetsége csatlakozott. E kettőn kívül azonban még négy másik szakszervezeti szövetség - az MSZOSZ, az ÉSZT, a SZEF és az Autonómok - is működik Magyarországon, és e négy tovább tárgyal a Bajnai-kormány programjáról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, emlékeztetett az újság.

A magyar szakszervezetek legnagyobb problémája - vélekedett a szerző -, hogy a dolgozó lakosságnak mindössze 18 százalékát tömörítik.

Ezzel a magyar érdekképviseleti szervezettségi mutató "a valaha dicsőséges" lengyel Szolidaritáséval együtt európai viszonylatban az utolsók között van. Messze elmarad például Ausztriáé mögött, ahol a dolgozók közel egyharmada tagja valamelyik szakszervezetnek.

A pénteki sztrájk a vasútra összpontosul, de ott is törékeny a szolidaritás: sok vasúti dolgozó szabadnapot vett ki péntekre, így ugyan nem dolgozik, de nem is sztrájkol, írta a konzervatív napilap.

A cikk megemlítette többek között azt is, hogy Gaskó Istvánt közvetlen kritika is éri. Székely Tamás, a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnöke - idézte fel a Die Presse - elutasította a LIGA szakszervezeti magatartását, amelyet "egyre erőszakosabbnak" nevezett. Székely szerint, amikor vállalatok megmaradása a tét, "demagóg és céltévesztő eszköz" sztrájkot alkalmazni politikai célok elérése érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva