Hírek

2009.05.21. 11:41

Csak tíz százalékos adót a meleg étkezési utalványokra!

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) szerint a meleg étkezési utalványokra vonatkozó 32 százalékos adókulcs bevezetése a fogyasztás drasztikus visszaesését fogja eredményezni, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy a meleg étkezési utalványokat legfeljebb 10 százalék adóval terhelje.

VG Online

A szervezet továbbra is úgy véli, hogy a természetbeni juttatások kedvezményrendszerének átalakításához a kormányzatnak az érintett ágazatokra gyakorolt hatásokat és a várható munkáltatói reakciókat vizsgáló hatástanulmányt kellene készítenie.

A szervezet álláspontja szerint a kormány meleg étkezési utalványokra vonatkozó 32 százalékos adókulcs javaslata – a korábbi elképzelésekhez hasonlóan – nagyon magas adóterhelést jelent, amely nehéz helyzetbe hozza a munkaadókat, és a munkavállalókat is. Az intézkedések következtében a munkaadók az általuk fizetendő új adónem bevezetése miatt várhatóan jelentős arányban megszüntetnék az étkezési utalványok adását a munkavállalóknak.

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) azt javasolja, hogy a meleg étkezési utalványokat a kormány legfeljebb 10 százalék adóval terhelje. Az egyesület szerint ez a kompromisszum kisebb mértékben vetné csak vissza a forgalmat a vendéglátóiparban, több munkáltató biztosítaná továbbra is ezt a juttatást, emellett a kormányzat is számottevő adóbevételhez jutna.

A tegnap birtokunkba jutott kormányzati tervek szerint 32 százalékos adó terheli 2010-től a legnépszerűbb cafeteria-elemeket. Ezek közé tartozik többek között az üdülési csekk, a helyi utazási bérlet, a meleg étkezési utalvány, az iskolakezdési támogatás, valamint a képzések – derül ki a lapunk birtokában lévő, a 2010-es adómódosításokról szóló kormányzati tervekből.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva