Hírek

2009.05.29. 15:06

Életfogytiglan Szögi Lajos meglincseléséért

Összesen kilencvenhét évet és egy életfogytig tartó büntetést osztott ki a Borsod megyei bíróság első fokon, annak a nyolc vádlottnak, akik 2006-ban kislányai szeme láttára agyonverték Szögi Lajos tanárt.

Éber Sándor

Nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte az olaszliszkai emberölés büntetőperében a másodrendű vádlottat tegnap a Borsod megyei bíróság. A férfi a legkorábban 30 év múlva szabadulhat, mert személye különösen veszélyes a társadalomra.

A bíró indoklásként felsorolta a vádlott által korábban elkövetett bűncselekményeket is. A férfi annak a kislánynak az apja, akit Szögi Lajos tiszavasvári tanár az autójával elsodort 2006. október 15-én Olaszliszkán. A kislány az árokba esett, de különösebben nem sérült meg.

Szögi Lajost azonban gyermekei szeme láttára többen, a vád szerint nyolcan agyonverték.

Öten kaptak 15 év fegyházbüntetést (első-, harmad-, ötöd-, hatod-, hetedrendű vádlott), köztük a kislány anyja és egyik bátyja. A két fiatalkorú (negyed-, illetve nyolcadrendű) vádlottra – így a kislány másik bátyjára is – 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Valamennyi vádlott fellebbezett a döntés ellen. Az eljárás a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Czibrik Attila tanácsvezető bíró szerint a vádlottak szó szerint agyonverték Szögi Lajost, addig ütötték, rúgták, ameddig élt, s szándékuk ölésre irányult. Különösen súlyosbító körülmény volt, hogy a férfit a gyermekei szeme láttára verték agyon.

„A vádlottak – utóbb már pontosan meg nem határozható sorrendben és módon, egymás tevékenységét tudva és közösen – legalább öt-tíz percen át, szakaszosan, rendkívül brutális módon, emberi mivoltukból kivetkőzve, kitartóan bántalmazták a sértettet”  – hangoztatta a bíró. A vádlottak a bűncselekmény elkövetésekor teljen beszámíthatóak voltak, kóros indulat, illetve szeszesital befolyása alatt nem álltak.

„Öljétek meg a magyart” – kiabálta az ötödrendű vádlott, aki a bíró szerint az indulatok elszabadulását indukálta. A különös kegyetlenség valamennyi vádlott esetében fennáll: az anya felbujtóként, a többiek társtettesként vettek részt a bűnügyben. A bántalmazást, illetve annak egyes részeit a kapualjakban és az utcán nagy számban nézték helyi lakosok, „teljes közönyösséget mutatva az áldozat sorsa iránt”. Szögi Lajos gyermekeinek – akik végignézték apjuk agyonverését – senki nem segített, ők sokkos állapotba kerültek.

Czibrik Attila szerint a bűncselekmény után megkezdődött az elkövetők „összebeszélése”, a bántalmazáskor viselt ruhák megsemmisítése és a tisztálkodás. Mivel a helyszínt a rendőrök nem zárták le hermetikusan, nem számoltatták el a jelenlévőket, a büntetőügy felderítése rendkívül nehézzé vált.

Az apa visszaállítaná a halálbüntetést

A tárgyaláson jelen volt Szögi Lajos egyik lánya – aki ott volt a bántalmazáskor – és a férfi édesapja is. Az apa egyetértett a bírói döntéssel, hiszen a vádlottak a legsúlyosabb ítéletet kapták, de ő személy szerint visszaállítaná a halálbüntetést, mert a fogva tartás nem mérhető össze fia szenvedésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva