Hírek

2009.05.18. 10:34

Elkezdődött a kilábalás? Újra növekszik az építőipar

Biztató jelek látszanak márciusból az építő szektorban. 3,5 százalékkal bővült az építések volumene éves összehasonlításban. Az állami megrendelések dominálnak. Házak viszont alig épülnek.

BD

A tavaly év végi pozitív adatokat márciusban újabb követte az építőiparban. A szektor az utóbbi három évben olyan mélységbe zuhant, ahonnan már valószínűleg csak felfelé mozdulhat. Ezúttal az állami megrendelések segítettek.

Az építőipari termelés volumene 3,5 százalékkal emelkedett előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A múlt decemberi 3,7 százalékos emelkedést leszámítva ez az utóbbi három év legmagasabb növekedési üteme. Az első három havi eredmény azonban még így is átlagban 4,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Szezonálisan kiigazítva a termelés márciusban 5,9 százalékkal haladta meg az előző havit, a februári emelkedés is kirobbanó, 8,8 százalékos volt. Januárban viszont döbbenetes visszaesés volt, a 11,9 százalékos mínuszt tehát időbe tellett ledolgozni.

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületeken végzett munkák volumene kismértékben, 0,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeken végzetteké 9,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett a metróépítéssel és útépítési munkákkal magyarázta a hivatal.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva