Hírek

2009.05.21. 14:37

Felpuhított standolás - egy emberként állt ellen a szakma

Szinte már örökzöld témává válik Magyarországon a standolás, ezt szót immár azok is ismerik, akik még elvétve sem fordulnak elő egy kocsmában. Most újabb ok van arra, hogy írjunk a szeszes italok leltározása körüli anomáliákról, ugyanis májustól új szabályok léptek életbe a korábbi, márciusban kimúlt, ám mindössze egy hónapot megélt „standtörvény” helyébe.

VG Online

Bár a szakmai felháborodás – más felfogásban a vendéglátólobbi – nyomására, ha kissé késve is, de eltörölték a napi szesznyilvántartási kötelezettséget, a vendéglősök mégsem szabadulnak meg teljesen az ezzel kapcsolatos gondoktól. Az éttermekben, vendéglőkben, bárokban, italboltokban, kocsmákban mostantól ugyanis úgynevezett alkoholtermék-készletforgalmi szabályzatot kérnek majd számon a fináncok.

Meglehetősen szabad kezet kapnak azonban az üzletvezetők, hiszen ezt a belső regulát a helyi szokásoknak, a megszokott gyakorlatnak megfelelően maguk alakíthatják ki. Ám ettől fogva ennek megfelelően kell (legalább havi rendszerességgel) a nyilvántartást vezetniük. A háziszabályban azonban néhány adatnak – a vendéglátó neve, székhelye, adószáma, az üzlet megnevezése, címe – mindenképpen szerepelnie kell. Fel kell tüntetni azt is, hogy a rögzítendő forgalmi adatokat milyen részletezettséggel, mennyiségi egységgel fogják nyilvántartani.

Súlyos bírságok

Nem érdemes elbliccelni a sillabusz elkészítését, mert a pénzügyőrök bármikor rákérdezhetnek, hogy megvan-e, és azt is tudakolhatják, hogy annak megfelelően vezetik-e a nyilvántartást. Az ilyen – előre be nem jelentett – „látogatások” során vizsgálják az alkoholtermékek beszerzéseiről és értékesítéséről kiállított bizonylatokat is, illetve megmérik a készletben lévő italfajták pontos mennyiségét, összehasonlítják a nyilvántartás adataival.

Ha kiderülne, hogy nincs meg a szabályzat, akkor a természetes személy 100 ezer forintig, a gazdálkodó szervezet 300 ezer forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat. Ennél is többe kerül, ha van ugyan szabályzat, de a vendéglős a nyilvántartást nem, vagy nem kellő gyakorisággal vezeti, esetleg abban hiányos, netán valótlan adatok szerepelnek: ezekben az esetekben a természetes személy akár 300 ezer, a gazdálkodó szervezet pedig legfeljebb 600 ezer forintos bírságot kaphat.
 
Mint Vanner Gábor, a vámhatóság jövedéki igazgatója a VG Online-nak elmondta, az új szabályozás nem állítja súlyos nehézségek elé a vendéglősöket, hiszen nekik is jól felfogott érdekük, hogy rendszeresen mérjék, mennyi ital fogyott.

További részletekért a standolással kapcsolatban kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva