Hírek

2009.05.26. 18:59

Herczog: Nem lehet komolyan venni a Fidesz vádjait

Herczog László szociális és munkaügyi minisztert a hétfőn megszavazott, a szociális támogatásokat szigorító törvények indokairól kérdeztük. Ígérete szerint már kicsomagolt.

VG Online - Vég Márton

- Szokatlan még önnek a Miniszter úr megszólítás?

- Valóban szokatlan még a köszöntés, de életem nagyobb részében nem voltam és remélem nem is leszek miniszter.

-Köztudott, hogy a magyar családtámogatási rendszer európai szinten is bőkezű volt eddig, most ebből visszavettek. Például befagyasztották a családi pótlékot és csökken a gyes időtartama? Ez már a szociális csomag vége?


- Úgy pontos, hogy viszonylag bőkezű, de élenjárók vagyunk a juttatásokban, ami nem finanszírozható tovább. A hírekkel ellentétben a gyes melletti munkavégzés megtiltása sincs napirenden, bár mellette és ellene is szólnak érvek. Csak a gyesből természetesen nem lehet megélni, ellenben minek kapjon valaki segélyt, ha jövedelme van.

-Nem lett volna itt az ideje annak, hogy alanyi helyett rászorultsági alapon járjon a családi pótlék?

- Erősen gondolkodunk rajta. Tény, hogy nincs adminisztrációs költség, ha mindenkinek alanyi jogon jár. Ráadásul a rászorultsági elv esetén fennállna annak a veszélye, hogy a feketegazdaság miatt nem oda jut a támogatás, ahol szükség lenne rá.

A további szigorításokról, a munkaerőpiaci helyzetről bővebben itt olvahatja el az interjút

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva