Hírek

2009.05.19. 07:38

Íme az ország, amelyik az ígéret földje lehet

Az eddiginél határozottabban piacbarát kormány alakulhat Indiában a hét végén zárult parlamenti választás eredményeként.

VG Online

A régi-új kormányfő, Manmohan Szingh vezette Kongresszus Pártnak és szövetségeseinek 262 képviselője lesz az 543 tagú törvényhozásban, így a stabil kormánytöbbség eléréséhez tíz független honatya vagy egy-két kisebb párt megnyerése is elegendő lesz.

A fő ellenzéki erőnek számító hindu nacionalista BJP mindössze 159 mandátumot szerzett. Szingh megerősödését az elemzők elsősorban azzal magyarázzák, hogy foglalkoztatási programmal és ipari parkok létrehozásával igyekezett javítani a vidéki körzetek foglalkoztatási helyzetét, és elengedte a bajba jutott agrártermelők tartozásait.

Kamal Nath ipari és kereskedelmi miniszter azt ígéri, hogy továbbra is kiemelt figyelmet kap a vidéki gazdaság fejlesztése.

A hét végén a Kongresszus Párt több vezetője is megerősítette, hogy átfogó gazdasági reformokra készülnek, amelyek a belföldi kereslet és a beruházások élénkítését célozzák majd. Ennek hatására hétfőn több mint 17 százalékkal emelkedtek a mérvadó indiai tőzsdeindexek, a kereskedést – példátlan módon – fel kellett függeszteni, a kötvényhozamok csökkentek, a rúpia pedig tavaly december óta nem látott szintre erősödött a dollárral szemben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható az indiai lehetőségekkel kapcsolatban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva