Hírek

2009.05.18. 12:04

Mégis, mihez kezd a Fidesz a kétharmaddal?

Jelentős többséggel nyerte a Fidesz jelöltje a pécsi polgármester-választást. Ez és a közvélemény-kutatások egyaránt azt jelzik, az ellenzéki párt kétharmados többséget szerezhet.

Vasárnap Reggel

Akár királyságot vagy nagyhercegséget is bevezethet a Fidesz, ha kétharmados többséghez jut. Orbán Viktor választhat, hogy kancellár vagy erős jogkörű államfő lesz-e.

Akinek kétharmada van, mindent megtehet

„Kétharmados parlamenti többség birtokában nemcsak az úgynevezett kétharmados törvényeket, hanem az Alkotmányt is módosítani lehet” - mondta a Vasárnap Reggel érdeklődésére Halmai Gábor alkotmányjogász. Az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára kifejtette: egy kétharmados törvény módosításának szándéka nem alkotmányjogi, hanem politikai kérdés. Az alkotmányjogász emlékeztetett arra, hogy 1994 és 1998 között a Horn-kormánynak az MSZP és az SZDSZ koalíciójával kétharmados többsége volt a parlamentben, de egy országgyűlési határozattal gyakorlatilag politikai önmérsékletet tanúsítottak az Alkotmány módosításával kapcsolatban.

Választási törvények saját szájíz szerint

Komolyabban Medgyessy Péternek a kisebb parlamentről szóló javaslata óta van vita a választási törvény módosításáról. Minden párt egyetért abban, hogy a jelenleg 386 fős Országgyűlés létszámát csökkenteni kell.

Kiszelly Zoltán politológus: A parlament létszámát szinte biztosan csökkenteni fogják, ezenkívül az önkormányzati választás időpontjának eltolása is lehetséges. Ezzel azt akarná elérni a Fidesz, hogy a helyi választás ne függjön annyira az országos hangulattól.

Juhász Attila politikai elemző: Az Alkotmányban rögzítenék a parlament létszámát, ám meg kell mondaniuk, ehhez miképp alakítanák át a választási rendszert. A jelenlegi rendszer a Fidesznek kedvez.

Állampolgárság a határon túliaknak

A 2004. december 5-i népszavazás óta is napirenden van a kettős állampolgárság ügye. E kérdést legutóbb Orbán Viktor vetette fel: egy márciusi beszédében kettős állampolgárságot ígért, mondván, hogy - az érvénytelen - népszavazáson az igenek voltak többségben.

Kiszelly Zoltán: A nem EU-s országokban élő magyarok kettős állampolgársága merülhet fel. Az összes határon túli magyarnak járó állampolgárság ugyanis bizonytalansági tényező.

Juhász Attila: Nem biztos, hogy a Fidesz számára a 2004-es népszavazás tapasztalatai alapján politikai haszonnal jár, ha kiterjesztik az állampolgárságot a határon túli magyarokra.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva