Hírek

2009.05.18. 08:53

Microsoft, Intel kipipálva - Most a Google ellen indulhat brüsszeli eljárás

A Microsoft ellenében szinte állandó jelleggel folytatott és az Intel ellen a napokban rekordösszegű bírsággal lezárt versenyügyi vizsgálat után az igazi internetes nagyágyú, a Google válhat Brüsszel következő eljárásának célpontjává az informatika területén.

VG

A legnépszerűbb keresőszolgáltatást működtető versenytársát éppen a Microsoft próbálja meg belerángatni abba a nyomozásba, amelyet az Európai Bizottság folytat a domináns piaci pozícióval elkövetett visszaélések feltárásáért.

Brüsszel már évekkel ezelőtt elmarasztalta a Microsoftot, mert az az ítélet szerint kiszorította a versenytársait a böngészők piacáról, és az Internet Explorerrel mintegy monopolizálta a világhálóra való kimenetelt. Az eljárás mostani stádiumában az Európai Bizottság kötelezően előírná a szoftveróriáscég számára, hogy már a Windows operációs rendszer telepítésekor a konkurens böngészők is kerüljenek automatikusan a merevlemezre, mégpedig azonnal futtatható formában.

A Microsoft ez ellen kezdetben termékszavatossági szempontokra hivatkozva védekezett, az utóbbi hetekben azonban nyíltan kijelentette, hogy ennek előírásával Brüsszel a Google-t hozná megfékezhetetlen, domináns pozícióba, mégpedig rövid időn belül.

Jelentések tudni vélik, hogy a versenypolitika kérdéseiben illetékes európai biztos, Neelie Kroes egy zárt tanácskozáson máris felvetette a Google elleni vizsgálat lehetőségét, bár hivatalos eljárás indításáról egyelőre nincs szó.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva