Hírek

2009.05.25. 17:55

Nem szabad atomháborúval riogatni - véli a szakértő az észak-koreai robbantás kapcsán

„Nem szabad súlyos gazdasági szankciókkal sújtani Észak-Koreát a hétfői atomrobbantás miatt, mivel a térségben súlyos humanitárius katasztrófa alakulhat ki” – mondta lapunknak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő.

VG Online

„Komolyan kell venni az észak-koreai atomrobbantást, de nem szabad atomháborúval riogatni senki” – véli Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Központjának vezetője. Észak-Korea hétfőn jelentette be, hogy sikeres földalatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, valamint rövid – 130 kilométeres – hatótávolságú rakétát is kilőtt kísérletképpen. Az orosz hadsereg megfigyelőállomásai szerint a robbantás húsz kilótonna erősségű volt.

„Nem hiszem, hogy Észak-Koreának támadó szándéka lenne” – hangoztatta a biztonságpolitikai szakértő. Tálas szerint a sztálinista vezetésű ország technikailag még nem tudja megoldani, hogy a jelenleg mintegy szobányi méretű töltetet miniatürizálva egy hordozórakétára tudják szerelni.

A robbantás nemzetközi vonatkozásairól és üzenetéről bővebben a Világgazdaság Online oldalán olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva