Hírek

2009.05.21. 14:18

Nem vár kamatvágást a piac

Nem csökkenti kamatait hétfőn a Magyar Nemzeti Bank a Reuters májusi felmérésben résztvevő elemzők nagy többsége szerint. Az év második felében azonban a jelenleginél alacsonyabb kamat várható. Az infláció idén és jövőre is magasabb lehet a korábban vártnál. Az elemzői konszenzus szerint hat százalékkal esik vissza idén a magyar gazdaság.

VGO-Reuters

A hét elején (május 18-20) végzett felmérésben 21 elemző körül 19-en vélték úgy, hogy hétfői ülésén változatlanul 9,5 százalékon hagyja az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A legutóbbi kamatülés óta javult a nemzetközi piacok hangulata, mivel erősödtek a remények, hogy a világgazdaság a korábban vártnál hamarabb maga mögött hagyhatja a válságot.

A kockázatosabbnak ítélt befektetések, mint az emelkedő piacok devizái sokat lefaragtak korábbi jelentős veszteségeikből. Köztük a forint csaknem kilenc százalékot erősödött az euró ellen és szerdán 276 körüli árfolyamon forgott.

Az elemzők szerint a gazdasági válság közepette a nemzetközi piaci hangulat a legfontosabb tényező az MNB kamatdöntéseiben, az erősebb forint pedig az importált árakat csökkentve javítja a Nemzeti Bank számára kulcsfontosságú inflációs kilátásokat.

A cikk teljes terjedelemben és további gazdasági hírek a Világgazdaság Online weboldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva