Hírek

2009.05.09. 10:34

Orbán: történelmi bűn a Bajnai-csomag - A szocialistáké a felelősség

Ha privatizálni akarják a vízvagyont, akkor népszavazást kezdeményez a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor pártelnök pénteken a Hír Televízió műsorában, amelyben az EP-választás jelentősége mellett arról is beszélt, hogy "történelmi bűnnek" tartja a Bajnai-csomagot.

MTI - BAMA

Orbán Viktor azt mondta: "pontos tudomásuk" van arról, hogy "a vízvagyon ellopása éppen most készül", szerinte a "bújtatott eltulajdonítás folyamata" indult meg. A Fidesz elnöke ezért bejelentette, ha privatizációra kerülne sor, akkor népszavazást szerveznek ellene, ha pedig közben mégis eladnák vagy koncesszióba adnák a vízközműcégeket, akkor vissza fogják venni őket, ahogyan korábban a társadalombiztosítás esetében is ígérték.

Hangsúlyozta, hogy magyar vízvagyon a következő 30-40 év legfontosabb vagyontárgya lesz a nemzetgazdaságnak, és Magyarország nagyon előnyös helyzetből tud startolni, "ha nem engedjük magunkat meglopni". A Fidesz elnöke az egyórás interjúban arról is beszélt, hogy "történelmi bűnnek tartja" a Bajnai-csomagot, mert 200 ezer munkahely megszűnésével fenyeget, és ez olyan mély szegénységet, kilátástalanságot idéz elő, amire nem a hiba, hanem a bűn a megfelelő jelző. Ugyanakkor hozzátette: a csomagot "nem varrná a miniszterelnök nyakába", mert ez valójában egy MSZP-s csomag, a szocialisták viselik érte a felelősséget - idézi a távirati irodát a BAMA.

Orbán Viktor azt is mondta, szeretnék, ha egy új választás lenne a következménye június 7-i európai parlamenti választásnak. Hozzátette: hogy ez így lesz-e, azt nem tudja, de abban biztos, hogy annak óriási jelentősége lesz, mennyien mennek el szavazni és milyen hangosan mondják, hogy elég. "Minél többen és hangosabban mondjuk, annál erősebb következménye lesz" - mondta. Szerinte ha nem a választásokat követő napokban lesz meg következmény, akkor biztosak lehetnek abban, hogy az EP-választás eredménye bizonyos mértékig meghatározza a következő parlamenti választás eredményét. Az, hogy a parlamenti választás során a változás mennyire lesz mély, alapos, átható és erőteljes, nagy mértékben függ az EP-választástól - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a baloldal szerint a Fidesz diktatúrát vezet majd be hatalomra kerülése esetén, Orbán Viktor azt mondta: kétségkívül nagy változásokat szeretnének Magyarországon előidézni, személyesen is egy olyan munkára készül, amelynek lényege, hogy el kell takarítani a hétéves szocialista kormányzás romhalmazát, meg kell nevezni az ország tönkretételéért felelősöket, "ami jár, azt ki kell mérni", utána pedig hozzá kell látni az ország újjáépítéséhez.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek a politikai minősége nem a diktatúra felé haladás, hanem sokkal inkább a rendszerváltáskor megfogalmazott demokratikus eszményekhez való visszatérés. A mostani féldemokratikus-féldiktatórikus állapotoktól indulunk el a nyugat-európai demokratikus eszmények, intézmények és berendezkedés felé - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva