Hírek

2009.05.28. 09:56

Ördögi kör kezdődik ha Kína többé nem tartja el az USA-t

Gyülekeznek a sötét felhők az amerikai gazdaság fölött! Azt eddig is tudtuk, hogy fundamentálisan közel sincs rendben az USA gazdasága, hiába néhány pozitív indikátor, ami a válságok velejárója – írja a Cashline.

VG Online

Egyre nagyobb nyomást jelent a rekord szintre duzzadt költségvetési deficit és, amiben nagy változás a következő években sem sok várható, de ettől sokkal égetőbb annak finanszírozási igénye. Az idei évben is több ezermilliárd dollár mennyiségben kellene kibocsátani újabb államkötvényeket, amelyeket eddig a világ, főleg Kína még felszívott, de ez a folyamat a végéhez közeledik.

A tegnapi 5 éves kötvény aukción igen csak megcsappant a vételi érdeklődés, ami már rég volt példa, és ez újabb löketet adott az amúgy is hónapok óta emelkedő kötvényhozamoknak, növelve a kontrasztot a zéró alapkamat és a például 4,64 százalékon tartózkodó 30 éves kötvényhozam között. De a mostani folyamatok a jelzáloglevelek hozamait is felfelé hajtják, így ha tartósan, hosszú hónapokon keresztül emelkedik vagy beáll a mostani szintekre a kamat, akkor azt az amerikai lakosság is megérezheti, hisz újból növekedésnek indulhat a törlesztő részlet nagysága.

De Kína sem örülhet a jelenlegi hozamemelkedésnek, hisz közel 750 milliárd dollárnyi amerikai állampapírban csücsül, nem is beszélve arról, hogy közben a dollár is gyengül, tovább erodálva befektetéseinek értékét. Egyszerűen veszélyben forog az amerikai költségvetés és gazdaság külső finanszírozhatósága, így nem meglepő, hogy egyre nagyobb félelem uralkodik a piacokon azzal kapcsolatban, hogy a következő években az USA elveszítheti "AAA" szintű hitelbesorolását - írja a Cashline elemzése.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva