Hírek

2009.05.28. 09:43

Rajtunk spórolna az állam – Később utalnák a nyugdíjat és a települési támogatást

Később utalnák a nyugdíjat és a településeknek járó támogatásokat, valamint átalakítanák a hatósági eljárások és ellenőrzések rendszerét – ilyen célok jelennek meg abban a Magyar Államkincstárnál (MÁK) készült feljegyzésben, amelyet a szervezet ezekben a hetekben juttatott el a pénzügyi tárcához.

VG

Döntés azonban még nem született ezekről a javaslatokról. A lapunk birtokában lévő dokumentum szerint jelentős megtakarítás érhető el azzal, hogy a havi mintegy 230 milliárd forintnyi nyugdíjat a hónap 12. napja helyett a hónap 14. napján utalnák a jogosultaknak, ekkor ugyanis már az államháztartás rendelkezésére állnak az adott havi adó- és járulékbevételek.

Az állam egy nappal később indítaná a családtámogatási és fogyatékossági ellátásokat is, a pártoknak és az alapítványoknak járó pénzeket nem az adott negyedév, a távirati iroda támogatását pedig az adott hónap első napján utalnák, hanem a hónap közepén, legalábbis a MÁK-nál formálódó tervek szerint.

A kincstár jelentős átalakításokat sürget az önkormányzati támogatások terén is. Mivel a finanszírozás 13 részletben történő utalását a 13. havi juttatás indokolta, ez az ütemezés mára okafogyottá vált, az előirányzatokból történő utalásokat pedig a hónap 25. napjáról az utolsó munkanapjára kell áthelyezni – javasolják a MÁK-ban.

Megítélésük szerint szükség van a normatív támogatások ésszerűsítésére is, valamint lehetővé kell tenni, hogy – amennyiben erre van igény – az önkormányzat számláját a kincstár vezesse.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva