Hírek

2009.05.11. 10:24

Romlanak az idén a banki hitelportfóliók

A hazai pénzügyi szektor kiemelt kockázata, hogy a hitelminőség markánsan romlik az idén, és ebből eredően a szolgáltatók jelentős veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Varga Csaba, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) főigazgatója.

VG Online

A bankok tőkejövedelmezősége az idén – a tavalyi, már érezhető mérséklődés után – tovább csökken. Hozzátette: a hazai pénzügyi szektor helyzete mára stabilizálódott, ám nyilvánvalónak tűnik, hogy a korábban jellemző magas jövedelmezőség rövid távon nem jön vissza. A markánsan emelkedő forrásköltségek – mutatott rá – negatívan hatottak a magyar bankrendszerre, hiszen hitelezési aktivitása jelentősen lecsökkent, és szigorodtak mind az ár-, mind a nem ár-jellegű feltételek.

Pozitív fejleményként értékelhető ugyanakkor, hogy a külföldi anyabankok biztosítanak forrásokat a hazai hitelintézetek számára, ám kérdéses, hogy ez valamekkora expanzióra, vagy csak a jelenlegi állományok stagnálásához lesz elegendő. Ami a banki tőkehelyzetet illeti: tavaly minden szereplő teljesítette az előírt szintet, és a szektor tőkemegfelelése a törvényben előírt mérték nagyjából másfélszeresét érte el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva