Hírek

2009.05.09. 12:30

Szabadulnának a bajorok a Magyar Külkereskedelmi Banktól?

A Bayerische Landesbank (BayernLB) átalakítására kidolgozott terv szerint csaknem valamennyi leánybank, köztük a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) eladásával jelentősen csökkentenék a bajor tartományi bank méretét.

Napi Gazdaság - Index - MTI

Az MKB-tól az átalakítási tervek szerint 2013-2014 körül válna meg a BayernLB. A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, hogy a megbízott cég - az Oliver Wyman nemzetközi vezetési tanácsadó iroda - támogatja az elképzelést, amely szerint több hullámban eladnának összesen öt leánybankot, és a bevételt a 10 milliárd eurós bajor állami segély visszafizetésére fordítanák - idézi Napi Gazdaságot az Index.

A folyamat végére a tartományi bank mérlegfőösszege a 2008-as 485 milliárd euróról 271 milliárdra csökkenne.

A lap szerint a reorganizációs tervet április 29-én az Európai Bizottság elé terjesztették. A koncepció megvalósításához szükséges a brüsszeli jóváhagyás. Egyelőre nem tudni, hogy a bizottság mikor dönt az ügyben.

Az MKB Bank sajtóosztálya az MTI megkeresésére közölte: az MKB nem bocsátkozik találgatásokba. Tény, hogy a BayernLB-t jelentős érdekek kötik a kelet-közép-európai gazdaságok piacaihoz és itteni leánybankjaihoz - különös tekintettel a német-magyar gazdasági kapcsolatokra -, amit a bajor tartományi bank több alkalommal is megerősített - hangsúlyozta a bank.

Már korábbról ismert, hogy a BayernLB magyar és osztrák leánybankját, az MKB-t és a Hypo Group Alpe Adria (HGAA) bankot a tőkepiaci képesség erősítése érdekében átalakítják, az anyabanknál pedig több ezer fős létszámleépítést hajtanak végre, felszámolnak számos külföldi irodát és 70 milliárd euróval csökkentik a kockázatos kintelvőségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva